← Notícies
22 febr, 2022
Crònica de la Presentació del Quadern de Formació Popular

Fa prop de mig any, van reunir-se a l’Ateneu Popular La Sèquia de Manresa més d’un centenar i mig de persones de diferents col·lectius d’habitatge de Catalunya i de diferents estructures populars del territori. L’objectiu d’aquesta trobada era presentar el quadern de formació sobre les estructures populars al moviment per l’habitatge català, realitzat per la comissió de formadores que va sortir del 1r Congrés d’habitatge de Catalunya. Des de la XEPC, pensem que aquest dossier formatiu és ben vigent i cabdal per entendre el procés de creació i consolidació d’Estructures Populars que estem vivint a casa nostra.

Acte de presentació del Quadern de formació popular.

La comissió de formadores va encetar l’acte recalcant el perquè d’aquest i la importància de tornar-se a trobar cara a cara després de mesos de no veure’s. La intenció del quadern era posar en debat el terme d’«estructures populars» per seguir-lo definint i acotant entre totes, i també plasmar les diferents experiències al territori. Tot això, amb el compromís per continuar treballant per fer créixer estructures populars a tot el territori i poder-les acompanyar en aquest procés. 

Ben acabada la presentació, tres companyes van explicar diferents experiències relacionades amb les estructures populars:

- Com té lloc el vincle entre estructures populars i el moviment de l’habitatge i de quina forma es retroalimenten, de part de les companyes de Baix Maresme.

- Les potencialitats de les estructures populars en la construcció del món que anhelem, de part d’una companya de la comissió de formadores.

- Finalment, va cloure les diferents experiències una companya de la XEPC, que forma part d’Aamas, explicant de quina manera amb la creació d’estructures populars es contribueix a l’enfortiment de l’entramat comunitari.

Una vegada amarades de les experiències de les companyes, van dividir-se amb grups més petits on hi havia gent dels diferents territoris i estructures populars, per discutir sobre diversos temes:

- Debat al voltant de la definició del concepte «estructures populars».

- Les potencialitats que generen aquestes experiències en el procés revolucionari. 

- Amb quines dificultats o limitacions ens estem trobant en la pràctica concreta de les diferents estructures.

Després en plenari es van compartir les potencialitats com a manera de reforçar-se entre unes i altres i la resta de debats es van recollir. 

Acte de presentació del Quadern de formació popular.

Finalment, es va agrair la presència a les jornades de les persones vingudes de tot el territori, la felicitat de trobar-se altra vegada i es va fer èmfasi amb la importància de discutir plegades per continuar fent créixer el moviment. Seguidament, els INCORDIS, coral popular que forma part de La Sèquia, van cantar les cançons de «Andaluces de Jaén», «Grândola, vila morena» i «A las Barricadas». 

Per cloure, es van anar anomenant diferents lluites o pràctiques passades que inspiraven a persistir en la lluita, com Mujeres Libres, Matilde Landa, Jinwar, EZLN, Black Panthers... tot això mentre es mostraven fotografies del moviment, col·lectiu o persones esmentades, i s’enganxava en un fil les imatges com a manera de retre homenatge a aquelles lluites. Després d’aquest ritual, es va tancar l’acte amb la interpretació per part d’INCORDIS del «Bella Ciao».

En acabar l’acte, es va convidar a les persones vingudes d’arreu a quedar-se a prendre alguna cosa i menjar alguns pinxos que la PAHC Bages havia preparat per poder fer front a les multes i repressió que arrosseguen. Hi ha qui es va quedar a compartir experiències o a preguntar dubtes a les altres companyes, acabant així aquesta vetllada plegades tan necessària. 

Portada del Quadern de formació popular

Les estructures populars al moviment per l’habitatge català:
https://congreshabitatge.cat/wp-content/uploads/2021/10/Quadern01WEB.pdf 

Suma't a les estructures populars, suma't a la lluita!