← Notícies
4 maig, 2021
L'Escoleta es queda al barri!
Foto: Àlex Belza

El passat 19 de febrer l’Escola Popular de Manresa anunciava que es quedava al barri després de mesos d’assemblees, feina, constància i de solidaritat a tots els nivells. 

Aquesta victòria popular es porta forjant des del primer dia que es va ocupar el bloc 4 del carrer Sobrerroca. És molt de temps dedicat a l’espai, moltes les persones que l’han omplert de vida i rialles, també van ser moltes les que vau ajudar a adecuar-lo i donar-nos una forta empenta per ajudar a fer les primeres passes al projecte. Aquests 5 anys d’Escola Popular han demostrat una vegada més que la solidaritat i el suport mutu són una eina molt potent que tenim les classes populars per cuidar-nos i teixit entre totes un futur millor i que valgui la pena viure. 

Foto: Àlex Belza

Després d’aconseguir aturar amb un recurs el judici del 2016, la propietària del bloc que estava en ruïnes, la Sareb, va tornar a emprendre accions legals el 2020. L’anomenat “banc dolent” ens amenaçava amb deixar més de 60 d’infants i joves sense el suport educatiu amb aposta per una pedagogia popular, emancipadora i crítica que és l’Escola Popular. No en tenen prou amb deixar setmana rere setmana persones sense sostre on viure, mercadejant amb l’habitatge sense tenir en compte res més, que també havien de posar-se amb el dret a l’educació. 

Foto: Àlex Belza

Un cop notificada la data de llançament del desallotjament, l’1 de març del 2021, l’assemblea de l’escola es va organitzar per aturar-ho com fos necessari. Són moltes les coses que es van fer durant el procés per intentar demostrar l’ampli suport que té l’escola popular i forçar a la Sareb a canviar d’estratègia: una roda de premsa, moltes encartellades als carrers de la ciutat, una àmplia difusió a xarxes amb vídeos i imatges per explicar-nos als quatre vents, la venda de banderoles i el manifest que més de 123 col·lectius i 1027 persones van firmar. Aquesta força col·lectiva va fer que l’ajuntament es veigués forçat a prendre’n part i intentar arribar a un acord amb el banc dolent. Dues setmanes abans del desallotjament, el dia que ens concentràvem per exigir a la Sareb que es fés enrere del procés, l’Ajuntament ens va informar que havia pogut arribar a un acord amb la Sareb pels baixos del carrer Sobrerroca. Quatre anys al local amb lloguer a cost zero, una victòria brutal de les estructures populars de Manresa que demostraven altre cop que la lluita dona fruits i és necessària.

Estem molt contentes de la victòria que vam aconseguir i de poder seguir fent la tasca que fem cada setmana a l’escola, però també tenim clar qui tenim a l’altra banda i cal que seguim estant alerta perquè no podem confiar amb qui volia acabar amb un projecte que ens estimem tant fa pocs dies.

Suma't a les estructures populars, suma't a la lluita!