Cada dos dijous a les 19h a l’Ateneu Popular La Sèquia.
L’Escola Popular de Manresa som un espai d’educació popular autogestionat. Dia a dia construïm una tasca comunitària a través d'un model educatiu transformador i participatiu, basat en l’horitzontalitat, tant en les relacions entre acompanyants, infants i joves i famílies, com en la presa de decisions respecte la seva organització. Enfoquem els acompanyaments a infants i joves des d'una mirada crítica i emancipadora on a través del joc, de les dinàmiques i els llaços amb el grup, aprenem entre totes i generem vincles que són motors de canvi cap a la construcció d'un món nou.
Als últims anys hem generat vincles bonics entre les acompanyants, els infants, les joves i les famílies i hem començat a posar pedres d'una tasca comunitària que es construeix a poc a poc, ja que creiem que la pressa no és un bon element pels processos d'educació popular. Així doncs, el projecte està en constant revisió i definició.
El nostre projecte, iniciat el 2016 a iniciativa de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Bages, acompanya actualment 65 nenes i nens i joves. Amb els anys de funcionament ens hem consolidat i arrelat al barri, a la vegada que hem crescut, també, en espai atès que comptem amb dos locals, un pels grups d'infants de 6 a 12 anys al C/Sobrerroca i un altre per les joves a la Ctra. de Vic.
Nascuda d'una necessitat latent
A finals del 2016, més enllà de l’accés a l’habitatge, a les assemblees de la PAHC es van fer visibles problemàtiques com la falta de papers de residència, la pobresa energètica, la violència masclista, la necessitat d’alfabetització o l’atur. Per tant, es va començar a fer una lectura en relació a les causes estructurals de la pobresa.
En aquest context sorgí la proposta de fer una Escola Popular de reforç escolar en els baixos del bloc 4 okupat en el marc de la Obra Social. Mica en mica aquesta idea va prendre forma i va agafar el seu camí. Des d'aleshores es retroalimenta, especialment, del contacte amb d'altres moviments socials de la ciutat i col·lectius d'educació popular del territori.
En aquests anys de vida, el reforç escolar ha deixat de ser la centralitat de l'activitat de l'escoleta, i s'ha posat èmfasi en d'altres aspectes que ens ajuden a ser. És a dir, a esdevenir persones amb capacitat crítica i transformadora davant del món que ens envolta.
Cada dos dijous a les 19h a l’Ateneu Popular La Sèquia.