Espai Alqua

Espai d’acompanyament a joves migrades des d’una perspectiva antiracista

L’Espai Popular de Joves Alqua es va crear a Manresa la tardor del 2018, des de la urgència de la situació del jovent migrat sense xarxa familiar i l'abandonament per part de les institucions d’un gran nombre de persones adolescents i joves, procedents majoritariament de diferents zones del Nord d’Àfrica.

Persones no acompanyades, tirades al carrer després de complir la majoria d'edat, sense acompanyament; sense necessitats bàsiques com la llar, com sentir-se estimats o com el menjar, cobertes. Persones estigmatitzades, maltractades i apallissades per sobreviure quan el racisme institucional els deixa al carrer amb un bitllet a la mà i una mica de roba.

Davant l’enormitat d’aquesta emergència, les mirades perdudes, angoixades i cansades, les ments desconnectades, ens vam proposar llavors ser coherents amb el que podíem oferir i amb les necessitats del col·lectiu, ideant eixos de treball amb els mitjans que teníem. L’Espai realitza dos dies a la setmana de castellà i català i un dia de taller de fusteria i mecànica de bicicletes, atenent a la necessitat d’aprenentatges tècnics i de mitjans econòmics per tirar endavant. També s’han organitzat diversos "sopadors" i algun que altre esdeveniment per començar a generar una relació de xarxa amb el teixit associatiu manresà. Des d’aquest curs, a més, Alqua organitza, també, un dia a la setmana de patxanga futbolera, per estretar vincles mitjançant allò lúdic, i un altre de “cafeta”, per trobar-nos, compartir, créixer i conrear vincles des de la quotidianitat.

En aquests tres anys, hem crescut com a projecte i com a persones, recollint rialles, dolors i derrotes. Alqua és un projecte en constant revisió i transformació, ja que el col·lectiu és fluctuant i juntament amb ell canvien les necessitats. Necessitats que han esdevingut objectius a curt i mitjà termini, com ara crear llars autogestionades, tirar endavant una campanya en la qual els propis joves puguin denunciar situacions recurrents de racisme institucional i social, com el maltractament i abús policial, el sense sentit de la llei d'estrangeria i els estereotips creats i alimentats pels mitjans de comunicació, entre d’altres.