← Notícies
15 maig, 2022
Guia pràctica d’Aamas per a un acompanyament en violències de gènere sostenible i basat en l’autonomia de la persona.

L’Assemblea d’Afectades pel Maclisme i el Patriarcat de Manresa (Aamas) presentem la guia per un acompanyament en violències de gènere respectuós, sostenible i basat en l’autonomia de la persona, que hem elaborat a partir dels aprenentatges recollits dels més de 40 casos que hem acompanyat en aquests gairebé quatre anys de trajectòria. L’objectiu amb què compartim aquest decàleg, que reflecteix l’enfocament i la voluntat amb què realitzem els acompanyaments al col·lectiu, és que sigui una eina viva que pugui ser d’utilitat a altres col·lectius o persones que aborden o que volen abordar les violències i discriminacions de gènere des de l’autoorganització comunitària feminista, sempre obertes al debat, a rebre suggeriments, experiències i intercanvis que puguin enriquir les eines que generem per al nostre dia a dia.

Per nosaltres, l’acompanyament no és una situació neutral. Implica un posicionament en relació a la persona que s’acompanya i estableix unes dinàmiques que poden generar una situació de més dependència o de més autonomia, en funció de l’objectiu, el vincle i les accions que duem a terme. Des de AAMAS, plantegem l’acompanyament com un procés d’intercanvi d’experiències i com una eina que pot ajudar a transformar una situació concreta de violència, sempre partint d’una decisió conscient de preservar l’agència de la persona per a fomentar la seva autonomia. Igualment, creiem en la transformació de les relacions de gènere com a una necessitat que apel·la a totes i tots els membres de la societat, i en la potencialitat de treballar i acompanyar aquests canvis per evitar que les violències es continuïn reproduint. Ho fem partint d’un posicionament clar contra totes les violències masclistes i de gènere, les discriminacions per motius d’opció sexual i identitat de gènere que patim les dones i les identitats no normatives en les societats patriarcals.

I ho fem, també, recollint els aprenentatges, la trajectòria i el marc dels feminismes transformadors de base i comunitaris, de classe i revolucionaris, que pretenen generar aliances entre dones diverses i entre la lluita feminista i tota la resta de lluites per a canviar d’arrel la realitat quotidiana i material, però també per eliminar les desigualtats estructurals. Podeu descarregar la guia en aquest enllaç:

Per a qualsevol dubte, escriviu-nos a aamas2018@gmail.com

Suma't a les estructures populars, suma't a la lluita!