← Notícies
10 jul, 2022
Mirades alternatives sobre seguretat

Us presentem el llibret sobre alternatives de seguretat que hem realitzat la XEPC, amb la vocació que esdevingui una eina compartida, enriquida i útil per a processos veïnals i comunitaris transformadors. El llibret qüestiona la policialització com a resposta als conflictes socials i comunitaris i el paradigma de la seguretat ciutadana des d’una mirada feminista i decolonial, abordant l’estigmatització i criminalització política i mediàtica, la necessitat de trencar l’aïllament social, recuperar l’espai públic i lluitar per una vida digna, apostant per la prevenció, la mediació, la facilitació i la justícia transformativa.

El document es va presentar i repartir a les assistents a l’acte del divendres 8 de juliol organitzat conjuntament amb l’editorial Tigre de Paper, amb la intencionalitat d’aportar debat i participar al voltant de la qüestió de la gestió de la seguretat. En l’acta, hi va participar el sociòleg nord-americà Alex Vitale, professor del Brooklyn College de Nova York i autor del llibre “La fi del control policial”, publicat per l’editorial manresana.

Al seu llibre, Vitale aborda la incompatibilitat entre l'expansió de l'autoritat policial i l'empoderament de la comunitat, la justícia social i, fins i tot, la seguretat pública. L’autor disecciona com l'aplicació de la llei ha arribat a exacerbar els mateixos problemes que se suposa que ha de resoldre i exposa casos concrets d’alternatives per a la gestió de conflictes socials, com la reorientació de fons als serveis de salut mental i deshabituació del consum de drogues, la justícia restaurativa i la reducció de danys.

L’acte va assistir-hi gairebé 100 persones a l’Espai Plana de l’Om, en un diàleg fluid amb els ponents, els quals van donar voltes sobre el contingut del llibret i la importància d’aquest primer pas que ha fet la XEPC.

Suma't a les estructures populars, suma't a la lluita!