← Notícies
29 juny, 2021
Sindicalisme en temps de pandèmia

Quan arrossegàvem la crisi des del 2008, desnonaments i acomiadaments que es convertien en una eina de negociació per pressionar a la baixa els salaris i les condicions laborals, va arribar la pandèmia. Es va aturar el món i les treballadores vam seguir als nostres llocs de treball. A les pors associades a perdre la feina o patir accidents, s'hi afegia la de contagiar-nos d'un virus que no coneixíem i que ens ha aïllat durant tot aquest any 2020 i el que portem del 2021. El que ja sabíem, s'ha fet evident. Si nosaltres parem no funciona res. Si les treballadores de les residències, de l'agricultura, de la sanitat, dels supermercats i botigues o de la neteja haguéssim baixat els braços, el col·lapse hagués estat total. I com ens ho han pagat? La desigualtat augmenta i la distribució de la riquesa que produïm entre totes se'n va cap a un petit grup de persones que treballen amb l'única finalitat d'acumular els beneficis provinents del nostre treball. Beneficis que no es reparteixen i pèrdues que acabem pagant.

La pandèmia ha canviat els nostres hàbits, les nostres pors i els nostres anhels. Però ha clarificat la necessitat de fer front a l'aïllament amb solidaritat. Des del sindicat vam atendre trucades, correus i missatges de companyes que ens explicaven que els empresaris els obligaven a fer vacances, que els imposaven ERTES sense justificar, que els canviaven les condicions laborals sense prèvia negociació o que els forçaven a signar baixes voluntàries il·legals. Vam respondre amb organització i vam aturar algunes d'aquestes salvatjades patronals. Els temps que venen seran per millorar, per enfortir i per ampliar la comunitat de lluita que necessitem per fer front a les conseqüències de la crisi que ja estem vivint i que s'agreujarà un cop aturin els ERTOS i les empreses els vulguin convertir en EROS. Necessitarem tota la força, la intel·ligència i l'entusiasme de les que tenim el treball per fer-hi front i sortir-ne més organitzades.

Militants d'Acció Sindical en una acció contra Szendex

El Sindicat és una eina per conjuntar recursos amb les aportacions de les afiliades, per poder lluitar al costat de les que ho necessiten avui i de les que ho necessitarem demà. Preparem-nos. Amb una caixa de solidaritat per acompanyar els col·lectius que hauran de fer vaga, a les assemblees de tots els dilluns a l'Ateneu Popular La Sèquia a les 18:30h, a les mobilitzacions als centres de treball i de tots els col·lectius de la Xarxa d'Estructures Populars i Comunitàries. Trobem-nos al sindicat, per guanyar la por.

Suma't a les estructures populars, suma't a la lluita!